28 Temmuz 2012 Cumartesi

Yurtdışından kulaklık almak

Orta ve üst seviye kulaklıkların yurtdışı ve yurtiçi fiyatları arasındaki fark çok fazla. Bu da insanları genelde kulaklıkları yurtdışından aldırmaya yönlendiriyor fakat ucuz olması gibi bir avantajı olmasına rağmen yurtdışından kulaklık almanın da çeşitli riskleri var.

Örneğin Sennheiser kulaklıkarı Türkiye'den aldığınızda fiyat neredeyse %40 fazla oluyor fakat uzun vaadede kullanımda yurtdışından aldığınız kulaklıktan daha ekonomik bir alışveriş olduğunu anlıyorsunuz. Bunun farklı sebepleri var. Yurtdışından aldığınız kulaklıkların garantisi yoktur. Dolayısıyla kulaklık sipariş sürecinde zarar görürse veya daha sonra bozulursa yenisini almaktan başka çareniz yok. Tabii bu orta seviye kulaklık alacaklar için pek önemli bir durum değil. Yurtdışından alışveriş konusunda tecrübelerime dayanarak özetle bir tavsiye vereceğim.

 Eğer fiyatı yüksek, üst düzey kulaklıklar alacaksanız -yani aldığınız kulaklığı uzun süre kullanacaksanız veya kullanmak zorundaysanız- kesinlikle yurtiçinden alışveriş yapın. Başlangıç ve orta seviye kulaklıklar alacaksanız -ya da farklı kulaklıkları test etmek istiyorsanız- yurtdışından alışveriş yapın ve garantiyi umursamayın.

Yurtdışından kulaklık almak isteyenler için AccessoryJack sitesini öneririm. Araştırmalarıma ve tecrübelerime göre riski en aza indirgeyerek buradan Sennheiser kulakları alabilirsiniz.

17 Temmuz 2012 Salı

Sennheiser CX 300-II Precision İncelemesi

Sennheiser'ın en çok tercih edilen kulaklıklarından biri olan Sennheiser CX 300-II Precision firmanın ürettiği diğer kulaklıklarla kıyaslandığında tam bir fiyat & performans ürünü. İncelemesini ayrıntılı bir şekilde yapacağım zira bu kulaklığı bir senedir kullanıyorum ve iki kere sıfır olarak kullanma şansım oldu.

Teknik özellikler

Frekans Aralığı: 19 - 21.000
Hz Kablo uzunluğu: 1,2 m
Empedans: 16 Ohm
Ses Basınç Seviyesi (SPL): 113 dB (1kHz/1Vrm)
Transducer prensibi: Dinamik

Kulaklığın katalog açıklaması:

CX 300-II Precision gelişmiş dinamikler sunarken güçlü ve bas temelli stereo ses verir. Son derece berrak bir ses sağlayan bu kulakiçi kulaklık, kişiye özel kullanım için olduğu kadar dış sesleri engellemek için de üç farklı boy kulak adaptörüyle birlikte gelir. Ayrıca asimetrik kablo tasarımı, müziğinizi hareket halinde dinlerken bile size maksimum rahatlığı garantiler.
  • Güçlü, basları zengin stereo ses için yüksek kalite dinamik hoparlör.
  • Kulak kanallarına mükemmel oturarak çevredeki sesleri yüksek oranda azaltma (farklı boylarda kulak adaptörleri kulaklıkla birlikte gelir)
  • Şık ve kullanışlı taşıma çantası
  • MP3, iPod, iPhone, CD çalar ve taşınabilir oyun sistemleri için ideal
  • Asimetrik kablo
Sennheiser CX 300-II Precision (Beyaz)

İçerik


Kulaklık çok şık olmasa da sağlam bir paketle elinize ulaşıyor. Öyle ki paketi açmaya çalışırken çok fazla emek harcıyorsunuz ve paketi açarken sert plastikten dolayı elinizi yaralama tehlikesi var. Fakat paketin sağlamlığına diyecek bir şey yok. Kulaklığın paketi, kulaklığın bize ulaşımında -kargoda- zarar görmeyecek kadar güvenilir. 

Kulaklığın paketini açtığınızda içerisinden çeşitli belgeler, 1 adet kulaklık çantası ve 3 çift kulaklık adaptörüyle (küçük, orta, büyük) karşılaşıyorsunuz. 

Bu arada kulaklığın farklı renk seçenekleri var fakat ben beyaz rengi tercih ettim. Diğer renkleri pek şık durmuyor.

Kullanım & Performans Değerlendirmesi

Kulaklığı kulağınıza ilk takışınızda daha müziği açmadan yalıtımın ne kadar başarılı olduğunu farkedebiliyorsunuz. Sizi rahatsız etmeyen, konforlu yalıtımı daha en baştan sizi kulaklığa ısındırıyor. Kulaklığın en güzel yanlarından biri de asimetrik kablosu. Asimetrik kabloya kulaklık araştırması yaparken özellikle dikkat etmenizi öneriyorum çünkü asimetrik kablo kullanılmayan kulaklıklar boynumuzdan resmen sarkıyor ve konforsuz bir kullanımı oluyor. Özellikle kulaklığınızı sürekli hareket halindeyken kullanıyorsanız bu noktaya dikkat edin.

Kulaklığın ses kalitesi fiyatına göre gayet iyi. Bass kulaklığı olmasına rağmen tizleri ve midleri ezmiyor. Yani tüm sesleri rahatlıkla duyabiliyorsunuz. Fakat Metallica gibi çok fazla enstrüman barındıran grupları dinliyorsanız, müzik çalarınızın ekolayzırına fazlasıyla ihtiyacınız olacak. Ekolayzırla çok farklı tonlar yakalayabilirsiniz. Sevdiğiniz enstrümanları öne çıkarabilir, böylece daha keyifli bir müzik deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kulaklığın hangi müzik türüne daha iyi gittiği konusunda genel görüş klasik müziğe çok iyi gittiği. Fakat bence Dream Theater gibi gruplara da hafif bir ekolayzır ayarı ile çok güzel uyum sağlayan bir kulaklık.

Bu fiyat aralığında çok da aşırıya kaçan beklentiler içerisinde olmamak gerekiyor. Size tavsiyem eğer bütçeniz bu kulaklığa yetiyorsa alternatif aramayın. Belki daha iyi ses kalitesine sahip bir kulaklık bulabilirsiniz. Fakat bulduğunuz hiçbir kulaklık size bu kulaklığın verdiği rahatlığı ve konforu vermez. Ses ince bir ekolayzır ayarı ile güzelleştirilebilen bir şey fakat konfor bence bu fiyat aralığındaki kulaklıklarda aranması gereken en önemli şey.

Fiyat

Kulaklık şu sıralar KDV dahil 150 liradan satılıyor. Kulaklığı yurtdışından getirtme şansınız da var ve bu kulaklığı yurtdışından aldığınızda fiyat yarı yarıya azalıyor. Fakat size bunu kesinlikle tavsiye etmem. Kulaklığın kargo süreci ve gümrük sıkıntıları sizi bezdirebilir. Size bunu tavsiye etmememin asıl sebebiyse garanti şartları. Yurtdışından aldığınız kulaklığın Türkiye'de garantisi yok. Ben Metan garantisiyle Türkiye'den almıştım bu kulaklığı ve geçtiğimiz haftalarda kulaklık bozulunca garantiye gönderdim. Hiçbir sıkıntı çıkmadan yenisini gönderdiler. Açıkçası şimdiden kulaklığın garantisine verdiğim parayı çıkarmış bulunuyorum ve önümde daha bir yıl kadar bir garanti süresi var. Garanti durumundan yazının devamında ayrıntılı olarak bahsedeceğim.

Garanti şartları

Burada size garanti hakkında çok önemli bilgiler vereceğim. Eğer kulaklığı aldıysanız veya almayı düşünüyorsanız sabırla okuyun. 

Dediğim gibi ben kulaklığı Metan garantisiyle Türkiye'den satın almıştım. Kulaklığı yaklaşık olarak 6 ay boyunca sorunsuz kullandım. Fakat kulaklığı yatarken de kullanıyordum ve kulaklık kozmetik olarak berbat durumdaydı. Hatta kablonun üzerinde yanık izleri vardı ve kulaklığın ızgarasındaki pislikten iç kısmı görünmüyordu. Kısaca kulaklık çok bakımsızdı. Geçen 6 ayın sonrasında bir gün sabah kalktığımda sol taraftan ses gelmemeye başlamıştı. Garanti şartlarında kozmetik olarak kötü durumda olan ürünlerin garanti kapsamında sıkıntı yaratabileceği yazıyordu.

Yine de şansımı denemek için sabah ilk iş kulaklığı kargoya verdim ve garantiye gönderdim. Kulaklığı kargoya verirken kargo ücretini ödedim. Burası önemli. Çünkü Metan bu konudan biraz rahatsız. Yani kulaklığınızı hem kargoya gönderip hem de kargo parasını onlara ödetmenizi hoş karşılamıyorlar. Ben de bir arkadaşımdan duymuştum ve o gün aklıma gelince kargo ücretini ben ödedim.

Ardından hemen Metan'ın resmi sitesine girdim ve firmayla iletişime geçtim. Tüm mail adreslerine aynı mail'i attım. (Kulaklığımın yapılacağından emin bir şekilde.) Birkaç gün sonra aradılar ve kulaklığımın yenileceğini söylediler.

Yani ürünü garantiye gönderirken biraz anlayışlı olursanız ve konunun üzerine giderseniz mutlaka sorununuzla ilgileniyorlar. 

Tanıtım

Fritz Sennheiser tarafından 1945 yılında Almanya'da kurulan Sennheiser, ses cihazları ve elektronik alanında dünyanın en büyük firmalarından biridir.

Türkiye'de de METAN tarafından satışı sağlanan Sennheiser kulaklıklar müşterilerine sağladığı kaliteli ses ve konforla dikkat çekiyor.